Dodenherdenking

Ik zit op een bankje. Buiten. Mijn ogen weer droog. Twee minuten lang was het stil.
Doodstil. Dat is nogal wat voor Amsterdam. De stemmen verstomden. Trams stonden stil. Ik hoorde alleen maar vleugels van vogels die over de Dam scheerden. In vrijheid.
Tranen. Dat mag gewoon. En is niet eens gek.
Ik voel me veilig. Ik hoef niet bang te zijn, wat je ook verzint en tegen me zegt. Het is niet normaal wat wij hier hebben. Het is niet normaal wat wij hier hebben.
Veteranen en verzetsstrijders leggen kransen. Het klikt in mijn hart. Er zijn altijd helden geweest. Verzet is van alle tijden en het verlangen naar vrijheid ook. Laat je niet gijzelen door je angst. Je verzint het zelf. En zoek de helden. Ze zijn er altijd.
Burgemeester Van der Laan legt een krans. Gearmd met een dame ter ondersteuning. Hij wankelt. Ik moet weer huilen. Het leven is fragiel.
In mn jaszak omklemmen mijn vingers mijn sleutels. Ik heb een huis.
Laat je niet gijzelen.
Ik moet dit werk doen. Ik mag. Ik kan. Ik kan nog steeds maar weinig doen deze dagen; je vrijheid tijdelijk inruilen voor een huis met prikkeldraad draagt blijkbaar een hoge prijs. Maar ik heb genoeg geld.
Ik laat alle bloemen achter me. Ik zie hoe mijn voeten één voor één mijn route raken. Vrij en gegrond. Ik vertraag. Langzaam, je hoeft nergens heen. Ik struin over talloze hangbruggen. Zie tape op de trottoirs, van VRIJmarkten van vorige week. Zoenende mensen op de Ben Polak brug. Toepasselijk. Hij zou vast blij zijn.
Ik sta voor de blauwe supermarkt. Binnen is het vol van kleur. En overvloed. Keuze uit 32 soorten boter. De deuren zijn dicht. Godzijdank, kan er ook eens een keer iets níet in het paradijs. Geen wijn vanavond. Laat dat geen teleurstelling zijn.
Ik loop naar mijn thuis. Mensen om me heen worden luider, roepen weer. Ja ik vind het irritant. Doe mij maar twee uur stilte. Of twee dagen. Maar zoals Burgemeester van der Laan net zo mooi zei: “Bestrijd onverdraagzaamheid zonder zelf onverdraagzaam te worden.” Dat wil ik oefenen. Met de deur open.

Laat je niet gijzelen. Maar gijzel vooral jezelf niet.

#4mei #dodenherdenking #verdraagzaamheid#vrijheid #dam

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s